2016-09-08 19:00

Crusellserien: Bernstein, Gershwin & Larsson

Dan Larsson
Christoffer-Nobin_web

Solist: Dan Larsson
Dirigent: Christoffer Nobin
Östgöta Blåsarsymfoniker
Crusellhallen, Linköping Konsert & Kongress

Program:
Aaron Copland – Fanfare for the Common Man
George Gershwin – Strike up the band
Leonard Bernstein – Sonat för klarinett
Paus
Charles Ives – The Circus Band
George Gershwin – Medley ur Porgy and Bess
Leonard Bernstein – On the Town

Bernstein och Gershwin – två älskade och odödliga giganter som båda står med en fot i jazzen och en i konstmusiken! Den amerikanske dirigenten och tonsättaren Leonard Bernstein är en av musikvärldens ”superstars”. Hans berömmelse spirade ur en sensationell mångsidighet – chefdirigenten för New Yorks filharmoniker var samtidigt en stjärna på Broadway! I en intervju har Bernstein beskrivit sin musik som ett slags uttryck för de element som bildar bakgrunden för hans liv – jazz, hebreisk liturgi och barndomens England.
Bröderna Gershwin tillhör 1900-talets främsta musikskapare och är ett av de mest framgångsrika syskonparen i amerikansk nöjeshistoria. Låtar som Rhapsody in blue, Summertime, I got rhythm, operan Porgy and Bess och filmmusiken till An American in Paris har gjort dem odödliga. Ingen hade tidigare lyckats få konstmusik att svänga på samma sätt som jazzmusik! George levde på musiken redan som 15-åring och trots sitt ryskjudiska påbrå kände han sig mest hemma i amerikansk populärmusik, jazz och spirituals.
Dan Larsson är Östgötamusikens egen ”superstar”, sedan 1993 anställd som soloklarinettist och konsertmästare i Östgöta Blåsarsymfoniker samt som klarinettist i Crusellkvintetten. Han är väl förankrad i det östgötska musiklivet – som såväl musiker, klarinett- och kammarmusiklärare vid Lunnevads Folkhögskola och som ordförande i föreningen MIL (Musik i Linköping). Vid sidan om sin tjänst vid Östgötamusiken är han en nationellt efterfrågad kammarmusiker och även anlitad som solist med körer och orkestrar. Bernsteins sonat, som Dan framför tillsammans med orkestern, är instrumenterad för blåsare av honom själv!