2018-05-24 19:00

Crusellkonsert i S:t Lars kyrka

Östgöta Blåsarsymfoniker
Solist: Andreas From, fagott
Ledare: Dan Larsson

Torsdag 24 maj kl. 19.00 i S:t Lars kyrka, Linköping

För några år sedan tog Östgötamusiken och Östgöta Blåsarsymfoniker upp en mycket gammal tradition nämligen regelbundna konserter i St: Larskyrkan. Att kalla det för Crusellkonsert är en självklarhet, det var Bernhard Henrik Crusell som i början av 1800-talet startade detta samarbete med kyrkan. Han arrangerade konserter med bl.a. militärmusiker från Linköping. Arrangemangen var en insats för att bygga upp en pensionskassa till musikerna, en “änke- och pupil-kassa”. Crusells konserter blev fantastiskt populära och välbesökta och bidrog utan tvekan till den lilla staden Linköpings kulturella utveckling. Blåsarsymfonikerna förvaltar alltså detta arv. I år när det är tvåhundra år sedan Crusell kom till Linköping består repertoaren av enbart musik av honom.

Östgöta Blåsarsymfoniker presenterar tre stycken ur Crusells Opera “Den lilla Slafvinnan”. Det handlar om “Overyren” samt en “Bön” och en “Pas Redouble”. Dessutom framträder Blåsarsymfonikernas egen solo-fagottist Andreas From i tonsättarens “Concertino B-dur Pour Le Basson”, ett, trots titeln, omfattande verk som Crusell sin vana trogen komponerade till en av sina goda vänner, Frans Preumayr, och som här alltså framförs av vår tids fagottvirtuos och direkta arvtagare till Preumayr!

Fri entré!