Hoppa till innehåll

Ensembler

Östgöta Blåsarsymfoniker

Östgöta Blåsarsymfoniker (engelskt namn Nordic Wind Ensemble), Östergötlands egen blåsorkester med anor från 1500-talet. Orkestern har genom generationer bevarat och utvecklat sitt arv, från militärmusiken med kända profiler som Bernhard Crusell och Frans Sjöberg till senare tids regionmusik. Östgöta Blåsarsymfoniker har en bred folklig förankring tack vare sin mångsidiga och genreövergripande repertoar.

Orkestern spelar i Crusellserien, sex konserter per år i Crusellhallen i Linköping, och samarbetar med ledande internationella och svenska solister och dirigenter. De gör årligen flertalet offentliga konserter, exempelvis Grenadjärkonsert och gästspel i Östergötland och nationellt.  

Repertoaren som spelas är oftast för mindre blåsorkester på 22–25 musiker. Orkestern består av följande instrument: tvärflöjt, oboe, två klarinetter, fagott, två saxofoner, två valthorn, tre trumpeter, två tromboner, tuba, kontrabas och slagverk.

Crusellkvintetten

Crusellkvintetten är en av Sveriges få professionella blåskvintetter. Kvintetten arbetar aktivt för att nå sin publik med nya sceniska uttryck och repertoar, till exempel med kvinnliga kompositörer. Dans, teater och humor kombineras med högkvalitativ konstmusik. Kvintetten består av tvärflöjt, oboe, klarinett, fagott och valthorn.

Östgöta Brasskvintett

Östgöta Brasskvintett är en av Sveriges få professionella brasskvintetter som med stor mångsidighet kombinerar dramatik, pedagogik och högt konstnärskap. De samarbetar ofta med sångare, instrumentalister, skådespelare och körer. Kvintetten består av två trumpeter, valthorn, trombon och tuba.

Östgötabandet

Östgötabandet är en jazzseptett som består av två träblåsare, trumpet, trombon, piano, bas och trummor. Deras repertoar består av nya verk som är specialskrivna för dem, egna kompositioner och arrangemang, men också specialkomponerad musik från gästande jazzmusiker. Förutom konserter i Östgötamusikens regi gästar de regelbundet länets jazzklubbar och gör gästspel i hela landet.